Alba » Specials » De nationale voorleesdagen
Geloof dat er woorden zijn die dingen zijn

De Nationale voorleesdagen: het stimuleren van voorlezen

Voorlezen is leuk! Niet alleen voor het kind dat voorgelezen wordt, ook voor de voorlezer zelf. Het voorlezen, met name voor het slapen gaan, is een gezellig rustpunt in de dag. Maar voorlezen is ook belangrijk voor kinderen. Het is goed voor de taalontwikkeling, het vergroot de woordenschat en prikkelt de fantasie. Kinderen die voorgelezen worden leren makkelijker zelf lezen. Goed kunnen lezen heeft vervolgens een positief effect op de rest van de schoolprestaties.

De Stichting Lezen en de CPNB

De Stichting Lezen ziet het belang van voorlezen in en om het te stimuleren hebben zij in 2002 het initiatief tot de Nationale Voorleesdagen genomen. De organisatie van ' De nationale Voorleesdagen' ligt in handen van de CPNB, de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Doelgroep van de campagne zijn ouders van kinderen in de leeftijd van een half jaar tot 6 jaar, ouders van kinderen die zelf nog niet hebben leren lezen dus.

Prentenboek van het jaar

Elk jaar staan tijdens de voorleesdagen tien prentenboeken centraal. Deze top 10 zijn gekozen door een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen uit het gehele aanbod van peuterboeken die in het jaar voorafgaande aan de voorleesdagen voor het eerst zijn uitgegeven. Uit deze tien boeken kiest de jury vervolgens het Prentenboek van het jaar. De jury let hierbij op de samenhang tussen de tekst en de illustraties, de verzorging, de verhaalopbouw en het taalgebruik. Daarnaast is het erg belangrijk dat het boek geschikt is om na het voorlezen op voort te borduren en het verhaal te kunnen verwerken in het spel van de dreumesen, peuters en kleuters.

Het voorleesontbijt

Traditioneel worden de Nationale Voorleesdagen afgetrapt met het Nationale voorleesontbijt. Vele bekende Nederlanders verlenen hun medewerking door op scholen te komen voorlezen.
Schrijf mee!