Alba » Specials » Sesamstraat
Geloof dat er woorden zijn die dingen zijn

De Nederlandse poppen uit Sesamstraat

De Nederlandse afleveringen van Sesamstraat zijn voor de helft gevuld met items uit Amerika en voor de andere helft met in Nederland geproduceerde filmpjes. Zo komt het dat een aantal figuren zowel in Nederland als in Amerika te zien zijn (bijvoorbeeld Ernie en Bert, Grover, Elmo en Koekiemonster) maar dat er ook een aantal poppen zijn die alleen op de Nederlandse televisie te bewonderen zijn. Dit zijn: Pino, Tommie, Ieniemienie en Purk en vanaf donderdag Angsthaas en Stuntkip.

Ontstaan

In 1969 werd in Amerika Sesame Street voor het eerst uitgezonden. Een opvoedkundig programma voor peuters en kleuters was destijds iets totaal nieuws. In Nederland ging men onderzoeken of het concept ook voor de vaderlandse buis bruikbaar was. Dat was het, mits een aantal zaken aangepast zou worden om beter bij de belevingswereld van de kinderen in Nederland aan te sluiten. Vandaar de 50/50 regel met de Amerikanen. Op 4 januari 1976 was het zover, toen werd de eerste aflevering van Sesamstraat in ons land uitgezonden.

Dertig jaar ontwikkeling

In de loop van de meer dan dertig jaar dat Sesamstaat in ons land bestaat, is het programma uitgegroeid tot een begrip. Uit onderzoek is gebleken dat het merendeel van de kinderen tussen 3 en 7 jaar 3 á 4 keer per week kijkt. In de huidige opzet wonen er in Sesamstraat zowel volwassenen als kinderen. De volwassenen worden gespeeld door acteurs en de kinderen door poppen. De familierelaties worden expres vaag gehouden, iedereen woont bijvoorbeeld overal, zo kan ieder kind in iedere gezinssituatie zich met de figuren identificeren. Pino, Tommie, Ienie en Purk zijn in Amerika gemaakt en gaat elk jaar terug naar de Jim Henson Company voor een onderhoudsbeurt. Contact tussen de razend populaire poppen en kinderen die niet in sesamstraat wonen wordt vermeden: het is niet de bedoeling dat kinderen erachter komen dat de poppen door mensen ge- of bespeeld worden.

Nieuws uit Sesamstraat

Vorige week konden we al een nieuwe (volwassen) bewoner in Sesamstraat begroeten: Arjan Smit. De 31-jarige acteur zal zo'n beetje de rol van jonge vader in de serie gaan vertolken. Op donderdag 11 september 2008 zullen we voor het eerst kennismaken met twee nieuwe Nederlandse poppen. Dit zijn 'razende reporter' Angsthaas en durfal Stuntkip. Zij zullen in filmpjes die buiten de NOS-studio zijn opgenomen laten zien dat bepaalde zaken die kinderen wellicht eng vinden (zoals naar de kapper gaan), best meevallen. In de items van deze nieuwe Sesamstraathelden zullen bekende acteurs als Theo Maassen, Ricky Koole en Rifka Lodeizen een gastrol gaan vervullen. Ik ben benieuwd!!

Pino, een biografie

Sesamstraat wordt in veel landen uitgezonden. Elk land heeft zijn eigen versie met items en poppen die uniek zijn. Zo ook Nederland. Hoewel je in verschillende Sesamstraten grote vogels tegenkomt, is…

Tommie, een biografie

Tommie, het vrolijke fantasiebeest uit Sesamstraat, zul je alleen in de Nederlandse versie van het programma tegenkomen. Hij is één van de in Nederland bedachte poppen en heeft inmiddels een hele ontw…
Gepubliceerd door Alba op 18-11-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!