Alba » Specials » Knutselen met peuters

Knutselen met peuters: alles is leuk, alles is goed

Zet een kindje van anderhalf bij een groep wat ouderen kinderen die aan het tekenen zijn, geef hem of haar een potlood en wat papier en zie wat er gebeurd. Grote kans dat het kindje, tot je verbazing, lekker meedoet met de oudere kinderen en daar met volle teugen van geniet. Wanneer het kind vervolgens de peuterleeftijd bereikt, kun je op al heel wat meer manieren creatief met hem bezig zijn. En reken maar dat je de peuter daar een groot plezier meedoet.

Begeleiding

Er zijn natuurlijk wel een aantal dingenwaar je rekening mee moet houden wanneer je met een peuter aan het knutselen gaat. In de eerste plaats heeft een peuter intensieve begeleiding nodig. Je kunt hem geen brok klei geven en vervolgens de kamer weglopen. Laat staan dat je hem verf of een schaar kunt geven en hem maar zijn gaan kan laten gaan, je kunt niet uitsluiten dat hij de klei in zijn mond stopt, naast het papier ook de tafel en de muur gaat beschilderen en wat hij met een schaar kan doen, naast dat het natuurlijk te gevaarlijk is, wil je ook niet aan denken.

Materiaal

Ook bij de keuze van het materiaal, is het handig rekening te houden met de leeftijd van de kinderen. Peuters hebben een grove motoriek, kleine werkjes zijn nog erg moeilijk voor hen, gebruik daarom altijd grote formaten. Zorg ook dat de materialen uitwasbaar zijn en geen giftige stoffen bevatten. Peuters kunnen nog niet netjes werken en de kans bestaat dat ze zo af en toe iets in hun mond stoppen. Zorg tenslotte voor ruim voldoende materiaal, een peuter werkt snel en met een grove motoriek. Eén velletje is niets, in ‘no time’ verft hij vijf velletjes vol.

Basisvaardigheden

Onder basisvaardigheden verstaan wij scheuren, kleuren, plakken, verven, kleien, rijgen en voor de oudere peuter prikken. Voor de ontwikkeling van het kind is het goed dat hij regelmatig deze bezigheden aangeboden krijgt. Zo kan hij vertrouwd raken met deze vaardigheden en ze langzaam onder de knie krijgen.

Verwachtingen

Verwacht niet te veel van het kind, keurige werkjes kun je vergeten of je moet ze al heel erg helpen. Het gaat om het plezier van de peuter. Moedig hem aan en werk volgens het principe: alles is leuk, alles is goed. Alles wat spontaan ontstaat, dus door het kindje zelf bedacht is, is beter dan dat hij volgens een voorbeeld moet werken. Het leukst vinden de peuters het als ze snel resultaat zien, dus iets dat ze direct kunnen ophangen, weggeven enz.

Ter inspiratie

In de artikelen in deze special heb ik wat leuke, eenvoudige werkjes op een rij gezet, die geschikt zijn voor peuters. Veel plezier!

Knutselen met peuters: kleien

Hoewel bij peuters van echt iets boetseren nog geen sprake is, vinden ze het heerlijk om met hun handjes in de klei te wroeten. Ze pletten het, kneden het en scheuren het. Hiermee ontwikkelen ze hun f…

Knutselen met peuters: plakken

In eerste instantie zal een jonge peuter vooral belangstelling hebben voor het plaksel. Pas als ze wat gewend zijn aan de lijm komt er belangstelling voor het echte plakken. Toch zullen peuters ruim g…

Knutselen met peuters: rijgen

Rijgen is een pittig klusje voor peuters en eigenlijk niet geschikt voor de jongste onder hen. Kinderen beleven er wel erg veel plezier aan, vandaar dat ik in dit artikel vijf eenvoudige knutsels waar…

Knutselen met peuters: verven

Peuters zijn dol op het werken met verf. Plakkaatverf is het meest geschikt voor de allerkleinsten, niet in de laatste plaats omdat het uitwasbaar is. Zorg voor genoeg kranten als ondergrond en een kl…
Gepubliceerd door Alba op 14-11-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.